Jeugdtheatergezelschap de Toneelmakerij krijgt extra subsidie van de gemeente Amsterdam, 115.000 euro meer dan de Kunstraad en wethouder Gehrels van Kunst en Cultuur hadden voorgesteld. Dit werd afgelopen week bekend bij de vaststelling van het Amsterdamse Kunstenplan 2013-2016. Op enkele wijzigingen na heeft de gemeenteraad het plan aanvaard.

Het MC Theater en het Maria Austria Instituut mogen gebruik maken van een ‘uitstapregeling’, waarmee ze een financieel opstapje krijgen om over vier jaar zonder gemeentesubsidie te kunnen doorgaan. Ze krijgen eenmalig drie keer het jaarlijkse subsidiebedrag en mogen daarna geen subsidie meer aanvragen, wat de gemeente een besparing van 25 procent oplevert. Volgens Marja Ruigrok (VVD) stimuleert de regeling cultureel ondernemerschap en creëert het ruimte in het Kunstenplan voor nieuwe initiatieven. Een aantal culturele instellingen, waaronder Theater Bellevue, de Melkweg, Paradiso en de Tolhuistuin, hadden bezwaar gemaakt tegen de uitstapregeling.

Amsterdam bezuinigt de komende vier jaar jaarlijks tien miljoen euro op kunst. Er blijft 77 miljoen beschikbaar. Vooral de grotere instellingen krijgen minder geld. Behalve de Toneelmakerij krijgen ook de Tolhuistuin en Pakhuis de Zwijger een groter bedrag dan voorzien, respectievelijk 45.000 en 80.000 euro extra. Deze bedragen moeten samen met extra geld voor Felix Meritis worden betaald uit een generieke korting van 0,38 procent op de geadviseerde bedragen van alle instellingen in het Kunstenplan.

Het met sluiting bedreigde Theater de Engelenbak krijgt nog een kans. De gemeente stemde in met een onderzoek naar de mogelijkheid om van het theater een 24-uurs horecagelegenheid te maken. De gemeente zal zelf geen financiële dekking bieden.

Ook heeft de Raad besloten zes instellingen in het Kunstenplan op te nemen die daar niet voor waren voorgedragen. Dit zijn Vondelpark Openluchttheater (Volt) (50.000 euro), Marmoucha (25.000 euro), Kulsan (25.000 euro), Felix Meritis (80.000 euro), Nedpho go (80.000 euro) en Africa in the picture (50.000 euro). De 100.000 euro voor Volt, Marmoucha en Kulsan wordt weggehaald bij de muziekensembles, de 50.000 euro van Africa in the Picture bij Rialto (-40.000 euro) en Eye Filmmuseum (-10.000 euro).

(Pinokkio – De Toneelmakerij/Firma Rieks Swarte, foto: Sanne Peper)