Jerry Remkes wordt per 1 februari de nieuwe directeur van ISH Dance Collective, het Amsterdamse danscollectief onder artistieke leiding van Marco Gerris.

Remkes (1971) vertrok in 2012 naar Australië voor een baan als programmeur dans en theater bij het Arts Centre Melbourne en werd in 2018 zakelijk leider van het Australian Art Orchestra. Voor zijn vertrek was Remkes zakelijk leider bij het gezelschap van choreografe Anouk van Dijk.

Basten Kolthof, voorzitter van de Raad van Toezicht, laat weten met de benoeming van Remkes een professionaliseringsslag te willen maken. ISH Dance Collective maakt vanaf 2021 deel uit van de culturele basisinfrastructuur van Amsterdam. Het gezelschap wil onder meer zijn verbindende rol in de stad sterk uitbreiden, zich richten op samenwerkingen in de grote zaal en zijn internationale profiel versterken.

Remkes ziet ISH Dance Collective ‘als een belangrijke katalysator voor het ontmantelen van traditionele ideeën over genres, kunstvormen, culturen en afkomst’. ISH brengt volgens hem ‘mensen van allerlei verschillende achtergronden samen en laat zien dat de wereld kan zijn wat wij er zelf van willen maken. Dat is een belangrijke boodschap voor ons allemaal, maar in het bijzonder voor de jonge generaties die het Nederland van de toekomst gaan vormgeven.’ 
Foto: Sarah Walker