Janneke de Bijl heeft gisterenavond zowel de jury- als de publieksprijs van Cameretten gewonnen. De persoonlijksheidsprijs ging Andries Tunru. De finale van de 52ste editie van het cabaretfestival vond plaats in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam.

‘Hoewel ze vooral sombere gedachten laat horen is haar toon juist erg fris en het materiaal bijna continu van een hoog niveau’, zegt de jury over Janneke de Bijl. Bovendien roemen ze haar rust en zelfverzekerdheid. ‘Ze blijft altijd rustig, ook als een gesprekje met de zaal niet direct het gewenste resultaat oplevert. Daardoor heb je als publiek het idee in goede handen te zijn.’

De Bijl (1982) rondde in 2012 een studie filosofie af en volgde daarna de opleiding kleinkunst bij Studio Selma Susanna. Sinds vorig jaar is ze lid van het stand-up comedycollectief Comedytrain en speelt ze regelmatig in Toomler. In 2011 wist ze bovendien de halve finale van Cameretten al te halen.

Over Andries Tunru zegt de jury vooral zijn originaliteit te waarderen ‘Je gaat gemakkelijk mee in Andries zijn gedachten, mede omdat verschillende elementen die hij aan het begin introduceert later weer terugkomen. Bovendien is hij bedreven in het uitvergroten van zijn brein.’

De jury bestond dit jaar uit Rob van Wijk (voorzitter), Inge Bos, Katja Brenninkmeijer, Jeanne Kers en Mike Peek. De drie finalisten – behalve De Bijl en Tunru ook Mark Waumans – gaan de komende maanden op tournee door het land.

Foto: Jaap Reedijk