René van Meurs (27) heeft afgelopen zaterdag op de 47e editie van Cameretten 2012 zowel de jury- als de publieksprijs gewonnen. Hij overtrof zijn medefinalisten Jelle Denturck (23) en Tom Lash (18) met zijn voorstelling Voor de storm. De finale vond plaats in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam.

De jury, onder leiding van voorzitter Joost Nuissl, noemde Van Meurs een intelligente grappenmaker en een taalknutselaar die in een hoog tempo zijn grappen op het publiek afvuurt. ‘Zijn scherpe observaties verpakt hij op slimme wijze (…). Hij krijgt de zaal makkelijk mee in zijn bijzondere hersenspinsels. René springt behoorlijk van de hak op de tak, zonder dat dit bezwaarlijk wordt.’

Hij kreeg als enige finalist het publiek mee. In zijn voorstelling wisselt hij grappen over het dagelijkse (uitgaans)leven af met observaties op het persoonlijke en maatschappelijke vlak, zoals ‘het in zichzelf gekeerde Nederland heeft net zo’n streng deurbeleid als de Amsterdamse club Jimmy Woo’. Van Meurs speelt sinds 2007 bij het collectief Comedytrain.

Onder eerdere winnaars bevinden zich Daniël Arends (2006), Plien en Bianca (1996), Theo Maassen (1990) en Brigitte Kaandorp (1983). In 1967 won Don Quishocking de juryprijs en werd het later legendarisch geworden duo Neerlands Hoop van Freek de Jonge en Bram Vermeulen vijfde.

(foto Marcel Kollen)