Twee studenten van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten (FHK) in Tilburg hebben ieder de Jacques de Leeuw Prijs van tienduizend euro gewonnen. Jorg van den Kieboom, student aan de Academie voor Theater, en Nienke Lohuis, student aan de Rockacademie, ontvingen de prijs op 2 juli in de Schouwburg van Theaters Tilburg.

De Jacques de Leeuw Prijs werd voor het dertiende jaar uitgereikt aan afstudeerders uit alle kunstopleidingen van de FHK. De prijs is bedoeld als stimulans en steun in de rug voor verdere studie of om te investeren in de beginnende carrière.
 Stichting Jacques de Leeuw hoopt met de prijs een positieve bijdrage te leveren aan het culturele klimaat in Tilburg.

Kunstvakdocent Jorg van den Kieboom won in de categorie ‘Docerende richting’. Volgens de jury weet hij ‘te betoveren’ en kan hij kennisoverdracht en beleving moeiteloos laten samensmelten. ‘Een kunstvakdocent die uit het niets iets kan maken. Hij kijkt, hij luistert, hij analyseert en daarna creëert hij een droomwereld,’ aldus de jury.

Zangeres Nienke Lohuis won in de categorie ‘Uitvoerende richting’. Volgens de jury is zij ‘onconventioneel in haar performance’. Ze presenteert een totaalconcert, wat haar ‘een grote aanwinst voor de popmuziek’ maakt.

De jury bestond uit voorzitter Aad van Nieuwkerk (VPRO Radio), Boyke Brand (directeur Factorium Podiumkunsten), Willem Brekelmans (theateradviseur), Leonie Clement (artistiek leider Festival Cement), Annette Embrechts (theater- en dansrecensent), Saskia van Gool (medeoprichter Dans Brabant), Florence Husen (kunstenaar) en Jos Wilbrink (Brabants Kenniscentrum voor Kunst en Cultuur).

De overige genomineerde studenten waren Linda Groenewegen (Academie voor Danseducatie), Robin Gerris (Academie voor Beeldende Vorming), Liz Silverenberg (Academie voor Muziekeducatie), allen in de richting docerend, en Lieke Daniëls (Conservatorium), Josse Vessies (Dance Academy), Anne Smeets (Academy for Art, Communication and Design),  Mélusine Lavinet Drouet (Academy for Circus and Performance Art), Terence van der Loo (Academie voor Muziek- en Musical Theater), in de richting uitvoerend.

Foto: Suzanne van Bilsen