Artistiek directeur Ira Judkovskaja stopt in 2020 bij Tryater. Dat maakte het Fries theatergezelschap vandaag bekend. Judkovskaja vindt ‘dat, na drie kunstenplanperiodes, de tijd gekomen is om ruimte te maken voor nieuwe mensen, nieuwe invloeden en nieuwe inspiratie voor Tryater.’

Ze maakt haar vertrek nu alvast bekend zodat haar opvolger dan nog zelf het nieuwe artistieke beleid kan opstellen voor de volgende subsidieperiode 2021-2024.

Judkovskaja begon in 2004 als gastregisseur bij Tryater en volgde er in 2008 Hans Man in’t Veld op als artistiek leider. De periode waarin ze leiding gaf, kende bijzondere projecten, zoals 11Stêdetocht, De IJsvorstin of Fan de stêd en it libben, maar ook roerige tijden, zoals de ingrijpende reorganisatie die doorgevoerd moest worden als gevolg van de bezuinigingen onder staatssecretaris Zijlstra in 2010.

Het afgelopen jaar werd gekenmerkt door de projecten in het kader van Leeuwarden Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018: Het Openingsweekend, Wereldburgers van de Voorstreek en Doarp Europa.

Tryater maakt binnenkort bekend hoe het zoeken naar een nieuwe artistiek directeur in z’n werk zal gaan.

Foto: Omrop Fryslân/Annet Huisman