Erik Berkey wint de BNG Bank Circusprijs 2023, een aanmoedigingsprijs voor afstuderende circusstudenten. Bestuurslid van het BNG Cultuurfonds en burgermeester van Middelburg Harald Bergmann reikte de prijs van 7.500 euro uit tijdens de afsluiting van Festival Circolo.

De jury was onder de indruk van Berkeys constructie met Chinese palen in de act Structure #1. De vertraagde performance waarmee de installatie werd onderzocht, uitgevoerd door Swantje Kawecki in de regie van Berkey, zorgde voor een ‘hypnotiserende ervaring’. Met de performance heeft Berkey volgens de jury ‘zijn vakmanschap als maker bewezen en voegt een nieuwe dimensie toe aan het circusveld’.

Structure #1 van Erik Berkey, performer Swantje Kawecki

In totaal waren vier studenten genomineerd voor de prijs, Nathan Glaister en uiteindelijke winnaar Berkey van Fontys Circus and Performance Art en Luise Hoffman & Malte Gerhard en Benedikt Löffler van Codarts Circus. Alle genomineerden ontvingen een beurs om hun acts verder te onwikkelen tijdens de zomer. Vorig jaar won Harvey Cobb, die in 2022 afstudeerde aan Codarts.

Foto’s: Jostijn Ligtvoet Fotografie / Festival Circolo