Het acrobatische trio Knot on Hands heeft gisteren de BNG Bank Circusprijs 2019 gewonnen voor hun afstudeeract Brace for Impact. Op de slotavond van Festival Circolo in Tilburg ontving het trio een cheque van 5000 euro, om de act verder uit te bouwen tot een volledige voorstelling. 

Knot on Hands bestaat uit de Nederlandse Britt Timmermans, de Vlaamse Tijs Bastiaens en de Duitse Mario Kunzi. Zij zijn opgeleid aan de HBO-circusopleiding CODARTS te Rotterdam. Daar is in 2017 hun samenwerking ontstaan.

Brace for Impact is volgens het juryrapport ‘een technisch heel sterke act met verrassende acrobatische vondsten die de potentie in zich draagt om uit te bouwen tot een volledige voorstelling’. De jury was erg onder de indruk van de ontwikkeling die de groep heeft doorgemaakt sinds hun afstuderen afgelopen juni en vindt het knap ‘dat de drie acrobaten heel gelijkwaardig overkomen ondanks de verschillende persoonlijkheden’.

De BNG Bank cultuurprijzen zijn in het leven geroepen om aanstormend talent te stimuleren én te ondersteunen in hun verdere ontwikkeling. De BNG Bank Circusprijs wordt uitgereikt aan het meest onderscheidende talent dat in dat jaar afstudeerde aan een van de twee HBO-circusopleidingen in Nederland (Codarts Circus Rotterdam en de Fontys Academy for Circus and Perfomance Art in Tilburg). De prijs is een initiatief van Circomundo, de koepel van Nederlandse jeugdcircussen.

Voor de Circusprijs nomineerde de jury eerder dit jaar drie acts. De genomineerden ontvingen een kleine beurs om hun presentaties in de zomermaanden verder te ontwikkelen. De andere genomineerden waren jongleur Cal Courtney (ACaPA Tilburg) en diabolist en bewegingskunstenaar Julian Vogel (ACaPA Tilburg).

De jury bestond dit jaar uit Rosa Boon (directeur TENT circustheater producties), Petra Eikelenboom (dramaturge), Lennie Visser (regisseur Boost Producties) en Marc Eysink Smeets (directeur Festival Circolo en bestuurslid Circomundo).

Foto: Michel Groen, MG Fotografie