Krzysztof Pastor stopt als huischoreograaf van Het Nationale Ballet

Door gepubliceerd 12 juli 2017

Krzysztof Pastor stopt als vaste choreograaf van Het Nationale Ballet. Hij kreeg de functie in 2003, nadat hij al lange tijd als danser aan het gezelschap verbonden was. Pastor (Gdansk, 1956) wil met zijn vertrek ‘de weg vrijmaken voor een nieuwe generatie’.

Pastor was samen met Rudi van Dantzig, Hans van Manen en Toer van Schayk vaste choreograaf van Het Nationale Ballet. Pastor danste nog bij het gezelschap toen hij er in 1992 zijn allereerste choreografie Shostakovich Chamber Symphony presenteerde. Sindsdien creëerde hij voor het gezelschap onder meer de avondvullende producties Kurt Weill (2001), Don Giovanni, (2005), Nijinski (2010) en The Tempest (2014) en verder onder meer Do not Go Gentle… (2000), Voice (2004), Crossing Paths (2006), In Light and Shadow (2006), Shererazade (2009) en Bolero (2012).

Inmiddels heeft Pastor meer dan vijftig balletten op zijn naam staan. Naast zijn werk voor Het Nationale Ballet, creëerde hij balletten voor onder meer het Moskouse Bolsjoi Ballet, het Hongaars Nationale Ballet, The Washington Ballet, The Australian Ballet, het Royal New Zealand Ballet en het Hong Kong Ballet.

In maart 2009 werd Pastor benoemd tot directeur van het Poolse Nationale Ballet en sinds 2011 is hij in dezelfde functie werkzaam bij het Litouwse Nationale Ballet.

Ted Brandsen, directeur van Het Nationale Ballet, zegt een enorme bewondering te hebben voor het werk van Pastor. ‘Hij is in al die jaren mede bepalend geweest voor de artistieke ontwikkeling van Het Nationale Ballet en zijn werk blijft ook op het repertoire van het gezelschap. Ondanks onze lossere relatie zal Krzysztof onderdeel blijven van de Nationale Ballet-familie.’

Foto: Het Nationale Ballet

Plaats een reactie

Uw e-mailadres zal nooit gepubliceerd of gedeeld worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

U kunt de volgende HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

  • Elders

    Nog geen andere recensies