Muziektheaterproducent Homemade Productions heeft de Vodafone Mobiles for Good Challenge gewonnen, een prijs voor ondernemers die een innovatief idee hebben om een sociaal probleem in Nederland aan te pakken met een mobiele oplossing. Theatermakers Dick van den Heuvel en Gerda van Roshum wonnen de prijs voor hun idee voor een anti-pest app, die wordt gekoppeld aan hun nieuwe musical Spijt, naar het boek van Carry Slee.

De anti-pest app biedt een interactief platform over pesten en verrijkt de voorstelling ervoor, tijdens en na afloop. ‘Pesten is een ongelofelijk groot probleem in onze samenleving en dat willen wij oplossen met mobiele technologie. De app is daar onderdeel van en gaat zorgen voor de communicatie tussen de makers en de bezoekers van de voorstelling,’ legt Van den Heuvel uit.

Bezoekers kunnen via de app invloed uitoefenen op het verloop van de voorstelling. Ook zal de app gaan dienen als platform voor voor- en nazorg. Van den Heuvel en Van Roshum ontvangen een startkapitaal van dertigduizend euro om hun idee te verwezenlijken, een vier maanden durende training door professionals om versneld hun idee te kunnen lanceren en de koppeling aan een netwerk van investeerders.

Voor hun meest recente productie Afblijven, ook naar het boek van Carry Slee, kwam de producent ook al intensief met het jonge publiek in contact via social media. De jongeren lieten duidelijk blijken hun verhalen kwijt te willen over de thema’s van de voorstelling (onzekerheid, drugsgebruik) en het contact met producent en acteurs erg op prijs te stellen.

Homemade Productions is een van de zes winnaars. De andere winnende ideeën waren onder andere een app voor kinderen van gescheiden ouders om het leven in twee huizen makkelijker te maken en een app die je in staat stelt je in de wereld van een persoon met dementie te verplaatsen. Op www.mobilesforgood.nl is meer informatie over deze social-enterprises te vinden.

(Foto: Gerda van Roshum en Dick van den Heuvel, Homemade Productions)