De voorstelling UNTITLED, 2017 van Nineties Productions en Paradiso Melkweg Productiehuis heeft de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs 2017 gewonnen. Dat werd vandaag bekend gemaakt tijdens de opening van het Nederlands Theater Festival in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Het gezelschap krijgt 45.000 euro voor het hernemen van de winnende voorstelling of een investering in een nieuwe productie.

Juryvoorzitter Lisa Wiegel noemde UNTITLED, 2017 een ‘vrijgevochten show, waarin kunst ruim baan krijgt en de toeschouwer heel direct betrokken wordt’. Het viel de jury op dat veel jonge makers het voorbije seizoen een onderdompelende totaalbeleving hebben neergezet. Wiegel bedankte de theatermakers dat ze ondanks onderbetaling, gebrek aan middelen en plekken om te produceren toch dit soort ambitieuze projecten wisten op te zetten.

De BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs werd dit jaar voor de twaalfde keer uitgereikt. De prijs wil fungeren als springplank voor de meest veelbelovende (jonge) theatermakers. De jury bestond dit jaar, naast voorzitter Wiegel, uit Tom Helmer, Marga Kroodsma, Jolanda Spoel en Jolie Vreeburg.

Andere genomineerde voorstellingen waren Cock Cock Who’s There? van Samira Elagoz, Het leven is droom van Olivier Diepenhorst bij Toneelschuur Producties, Windstilleven van Collectief Walden, Ivanov van Nina Spijkers bij Toneelschuur Producties, Missie Marquez (Deel 4, 5, 6) van Kompagnie Kistemaker en Karaoki Kanye van Club Gewalt.