De Mexicaanse componiste Hilda Paredes heeft The Ivors Composer Awards gewonnen met haar ‘Stage Work’ Harriet voor Muziektheater Transparant. De Britse prijs werd 4 december uitgereikt in het British Museum in Londen. 

Paredes schreef de muziek in opdracht van Transparant en drie partners, waaronder het Muziekgebouw aan ’t IJ. De compositie is voor een sopraan, mezzosopraan, percussie, viool, gitaar en electronica. Zangeressen Claron McFadden en Naomi Beeldens en het HERMESensemble vertolken het werk.

Harriet vertelt het levensverhaal van de moedige Afro-Amerikaanse vrijheidsstrijdster Harriet Tubman en haar strijd tegen de slavernij. In een recensie op de Theaterkrant schreef Laura Roling: ‘Ideaal materiaal voor een kameropera, moet Paredes hebben gedacht. De compositie bevat citaten van spirituals, maar leunt ook zwaar op effecten met elektronica en scherpe dissonanten.’ Daarmee is de compositie volgens Roling ‘uitdagend’ voor de performers.

The Ivors Composer Awards (voorheen British Composer Awards) zijn bedoeld om ‘excellence in composition’ te onderscheiden, waarbij de focus ligt op klassieke muziek, jazz en sound art. Paredes was genomineerd in de categorie ‘Stage Work’ en moest het opnemen tegen Tansy Davies (Cave) en Charlotte Harding (Them).

Harriet reisde naar Amsterdam, Antwerpen, Mexico, Huddersfield en is vrijdag 13 december nog te zien in Zeist.

Foto: Graciela Iturbide