De Britse regisseur en schrijver Robert Icke heeft zich voor twee jaar verbonden aan Internationaal Theater Amsterdam. Hij is de eerste deelnemer van het nieuwe Ibsen Artist in Residence-programma, in het leven geroepen en gefinancierd door de Philip Loubser Foundation.

Met het Ibsen Artist in Residence-programma wil de Philip Loubser Foundation ‘kunstenaars met een internationale reputatie ondersteunen om gedurende twee jaar een intensieve band met ITA te kunnen ontwikkelen’. Ze ontvangen daarbij jaarlijks een (onbekend) bedrag voor hun eigen artistieke ontwikkeling, ook buiten ITA.

Robert Icke (1986) regisseerde eerder bij ITA een moderne versie van Oedipus. In het voorjaar maakt hij met het ensemble Kinderen van Nora, dat wordt zijn eerste voorstelling als Ibsen Artist in Residence. Icke noemt in een persbericht het ITA-ensemble ‘een van de beste acteerensembles van de wereld’ en de residentie ‘een geweldige kans om de volgende stap te nemen als kunstenaar’.

Adjunct directeur Wouter van Ransbeek van ITA ziet het ‘als de verantwoordelijkheid van het gezelschap om nieuwe talenten uit binnen- en buitenland op het juiste moment in hun carrière in de grote zaal te introduceren’. Hij noemt Icke ‘een internationale kunstenaar met een uitgesproken theatraal talent’ en is ervan overtuigd dat ITA voor hem een ‘spannende plek is om zichzelf verder te ontwikkelen’.

De Philip Loubser Foundation kent een lange traditie in de ondersteuning van talent in dans en muziek, in samenwerking met gerenommeerde internationale instituten als de Royal Ballet School, de English National Opera en de Royal College of Music. De Ibsen Artist in Residence is een vervolg op het International Ibsen Fellowship, dat is gericht op internationaal jong regietalent.

Foto: Simon Schoo. Van links naar rechts: Wouter van Ransbeek, Robert Icke, Michael Loubser