Een publieksjury van Het Nationale Theater heeft de voorstellingen Merkel (Nineties Productions en Orkater) en Unboxing Ballet (Junior Company en Het Nationale Ballet) bekroond met de Toneel- en Danskijkersprijs, de prijzen voor de beste voorstellingen in het theater tijdens afgelopen seizoen. De tweede en derde plek van de Toneelkijkersprijs gingen naar Instant Love van Via Berlin en Gonzo van Abattoir Fermé.

Merkel, een opera over de Duitse bondskanselier, is een portret van een leider die bekend is om de uitspraak: ‘Wir schaffen das!’. ‘Spel, opera, heel poëtisch soms!’, zegt een van de publieksjuryleden over de voorstelling. ‘Het ‘loopje’ van Merkel maakte er ook nog een comedy van! Heb genoten!’

De jury van de toneel- en danskijkersprijs bestaat uit bezoekers van Het Nationale Theater, die theaterliefhebbers, maar geen -professionals zijn. Volgens Het Nationale Theater kan de jury gezien worden als een dwarsdoorsnede van zijn publiek. Op 21 november wordt de Toneelkijkersprijs uitgereikt in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Eerdere winnaars van de Toneelkijkersprijs zijn Het lijden van de jonge Werther en  Troje Trilogie. De Danskijkersprijs wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt.

Foto: Merkel van Nineties Productions en Orkater,  Julian Maiwald