In Den Haag verzamelen veertien dansorganisaties zich onder de naam Den Haag Danst. De samenwerking tussen de organisaties, variërend van reeds gevestigde instituties tot nieuwkomers, moet het mogelijk maken om Den Haag als de dansstad van Nederland verder te profileren. Met elkaar maken en presenteren ze voorstellingen, festivals en workshops en ontwikkelen ze educatieve activiteiten.

Den Haag Danst is een samenwerkingsverband van de Haagse dans- en cultuurinstellingen Amare, Another Kind of Blue, CultuurSchakel, De Dutch Don’t Dance Division, Haags Hiphop Centrum, Het Nationale Theater, Holland Dance Festival, Kalpanarts, ​​​​​​​Koninklijk Conservatorium Dans, Korzo, Lonneke van Leth Dans, Meyer-Chaffaud, Nederlands Dans Theater en OFFprojects.

Eerder deze maand werd ook het Fonds Internationale Dans (FIND) opgericht, om meer internationale dans mogelijk te maken in Amare. Dit is een samenwerking tussen Amare, Holland Dance Festival en het Nederlands Dans Theater. ‘FIND maakt het mogelijk om samen met onze partners meer en grotere internationale producties in Amare te laten zien en ons danspubliek hiermee in aanraking te brengen’, aldus Jan Zoet, algemeen directeur van Amare.

Met deze twee nieuwe samenwerkingsverbanden benadrukt Den Haag haar positie als stad voor ontwikkeling en beweging. De stad die historische choreografen en dansers voortbracht, herpositioneert zich hiermee in een nieuwe hoedanigheid in het nationaal en internationale dansveld.

Foto 27’52” van Jiří Kylián / NDT 2: Joris-Jan Bos