Groningse culturele instellingen zijn een nieuwe subsidieregeling gestart voor zelfstandige (podium)kunstenaars in de culturele sector. De instellingen zetten daarvoor een deel van hun eigen steunbudgetten in.

Vanaf 1 april kunnen Groningse zzp’ers en (podium)kunstenaars bij een ‘snelloket‘ subsidie aanvragen voor projecten die nog dit jaar plaatsvinden. Voor kleine projecten is de maximale bijdrage 2500 euro en voor grote 5000 euro. In totaal is er 170.000 euro beschikbaar.

De nieuwe subsidieregeling wordt mogelijk gemaakt door het Noord Nederlands Toneel, Club Guy&Roni, Noorderzon Festival of Performing Arts & Society, Noord Nederlands Orkest, Eurosonic Noorderslag, Jonge Harten Festival, Grand Theatre Groningen en Het Houten Huis. Dit doen zij in samenwerking met de gemeente Groningen, provincie Groningen en de Kunstraad Groningen.

Deze instellingen kregen vorig jaar een steunbijdrage van de minister om te blijven draaien, maar zij merkten dat hiermee het ‘fijnmazige netwerk’ van Groningen niet werd bereikt. Daarom zetten zij een deel van hun steunbudget opzij om via het snelloket ook kleinere makers te ondersteunen.

Foto: Oom Wanja door het NNT, Reyer Boxem