Verplichte toegangstesten voor het bezoeken van een museum of theater houden het publiek weg, schrijven directeuren van culturele instellingen en kunstenaars in NRC. Zij vinden dat de testwet van tafel moet.

Wanneer de testwet wordt ingevoerd moeten bezoekers van culturele instellingen zoals musea en theaters kunnen bewijzen zojuist negatief getest te zijn op corona. Volgens de schrijvers van de brief in het NRC bewijzen de pilots van de afgelopen tijd dat de drempel om je te laten testen voor het publiek te hoog is. Zij pleiten voor een ‘goed, goedkoop en praktisch alternatief’: het openen van culturele instellingen volgens de vorig jaar ontwikkelde protocollen. De ervaring van vorig jaar laat volgens hen zien dat er geen extra uitbraken van corona voorkwamen in musea, theaters en bioscopen.

Daarnaast wijzen de schrijvers op de financiële gevolgen van de testwet. De culturele sector kan het financieel niet meer aan, schrijven ze. Ze verwachten dat na de invoering van de testwet extra financiële steunmaatregelen noodzakelijk blijven. Die komen bovenop de kosten van ruim een miljard euro die wordt besteedt aan de tijdelijke testlocaties.

De brief is geschreven door Yoeri Albrecht (De Balie) en Tinkebell (kunstenaar) en is ondertekend door onder anderen Ivo van Hove (Internationaal Theater Amsterdam), Stijn Schoonderwoerd (Nationale Opera & Ballet), Taco Dibbits (Rijksmuseum) en Arnon Grunberg. Morgen neemt de Tweede Kamer een beslissing over de testwet.