Giselle van Het Nationale Ballet is op 21 januari en 1 februari in bioscopen over de hele wereld te zien. Olga Smirnova en Jacopo Tissi dansen de hoofdrollen.

Het Nationale Ballet danst momenteel de klassieker Giselle (1841), in de versie die Rachel Beaujean en Ricardo Bustamante veertien jaar geleden creëerden. Het verhaal gaat over een onmogelijke liefde tussen het boerenmeisje Giselle en edelman Albrecht, respectievelijk gedanst door prima ballerina’s Olga Smirnova en Jacopo Tissi. Ze werkten eerder samen bij het Russische Bolsjoi Ballet, voor ze naar Amsterdam vluchtten vanwege de oorlog in Oekraïne.

Het duo maakte in Amsterdam veel indruk. Francine van der Wiel noemde Tissi in haar recensie van Giselle ‘een prachtdanser’ en ‘een ideale klassieke prins, met zijn lange, slanke benen, mooie voeten en algehele elegante voorkomen’. Smirnova toonde zich een ‘uitzonderlijke danseres, die lyriek en breekbaarheid combineert met krachtig magnetisme’. Samen passen ze volgens Van der Wiel uitstekend bij elkaar, ‘fysiek en stilistisch’.

Tot de oorlog begon, bracht Pathé Live 12 jaar lang het Bolsjoj Ballet naar bioscopen over de hele wereld. Nu laat de distributeur, samen met producent Bel Air Media, Bolsjoj-dansers Smirnova en Tissi filmen in hun nieuwe thuis bij Het Nationale Ballet. Ze brengen de productie uit in bioscopen in heel Europa en in geselecteerde landen in Amerika, Azië, Afrika en Oceanië. De kaartverkoop is bij enkele bioscopen al gestart.

Foto: Alex Gouliaev