De Russische danseres Olga Smirnova, prima ballerina bij het Bolsjojballet in Moskou, is overgestapt naar Het Nationale Ballet. Smirnova sprak zich onlangs uit tegen de Russische invasie in Oekraïne. Dat maakt werken voor haar in Rusland onhoudbaar. Ook de 22-jarige tweede solist van het Mariinksy Ballet in Sint-Petersburg Victor Caixeta treedt toe tot het Amsterdamse gezelschap.

Ik moet eerlijk zijn en zeggen dat ik met heel mijn hart tegen deze oorlog ben’, schreef Olga Smirnova eerder deze maand op Telegram. ‘Want naast dat een groot deel van de inwoners van Rusland familie of vrienden in Oekraïne heeft en mijn grootvader uit Oekraïne komt, wat mij zelf een kwart Oekraïens maakt, lijkt het alsof we in de twintigste eeuw leven in plaats van in de eenentwintigste eeuw. In onze moderne en verlichte wereld zou ik verwachten dat ontwikkelde samenlevingen hun politieke problemen kunnen oplossen middels vreedzame onderhandelingen. Ik had nooit gedacht dat ik me zou schamen voor Rusland. Ik ben altijd trots geweest op de enorme hoeveelheid talent die ons land rijk is en op onze culturele en atletische prestaties. Het is erg pijnlijk om te horen dat er mensen sterven, hun thuis kwijtraken of hun huis moeten achterlaten. En wie had een paar weken geleden kunnen denken dat dit alles zou gebeuren? We bevinden ons dan misschien wel niet in het epicentrum van dit conflict, maar we kunnen onze ogen niet sluiten voor zo’n wereldwijde catastrofe.’

Een samenwerking met Het Nationale Ballet stond al langer op het verlanglijstje van Smirnova ‘omdat het gezelschap internationaal goed bekend staat en een breed repertoire heeft, klassiek en hedendaags’. Bovendien heeft ze een enorme bewondering voor huischoreograaf Hans van Manen en voor balletmeester Larissa Lezhnina, die eenzelfde Russische achtergrond en scholing genoten heeft als zij.

Ted Brandsen, directeur Het Nationale Ballet, laat weten Smirnova al jaren te volgen en te bewonderen. ‘De achtergrond van de komst van Olga Smirnova naar HNB is natuurlijk triest. Als gezelschap zijn we aan de andere kant bijzonder verheugd dat zo’n inspirerende danser zich bij ons aansluit.’ Victor Caixeta van het Mariinksy Ballet noemt Brandsen ‘een bijzonder getalenteerde en charismatische danser’.

Zowel Smirnova als Caixeta dansen hun eerste rollen bij Het Nationale Ballet al in enkele van de voorstellingen van Raymonda, dat op 3 april in première gaat. Smirnova danst dan de titelrol. Voor deze Raymonda creëerde adjunct-artistiek directeur Rachel Beaujean – bijgestaan door onder anderen Ted Brandsen en de Russische Grigori Tchitcherine – een geheel nieuwe versie van Marius Petipa’s legendarische Russische ballet.