Het Nationale Ballet heeft afgelopen zaterdag een Diamond Petipa Award gewonnen. Artistiek directeur van Ted Brandsen nam de prijs voor betekenisvolle bijdrage aan klassiek ballet namens het gezelschap in ontvangst. De uitreiking vond plaats tijdens het jaarlijkse Petipa Awards Gala in het Herbst Theatre in San Francisco.

De prijs werd overhandigd door Helgi Tómasson, voormalig artistiek directeur van het San Francisco Ballet. Brandsen is blij en vereerd met de prijs. ‘Dat een relatief jong gezelschap als het onze juist ook voor onze bijdrage aan klassiek ballet een prijs krijgt, laat de geweldige ontwikkeling zien die Het Nationale Ballet heeft doorgemaakt.’

De Petipa Awards worden jaarlijks uitgereikt aan balletartiesten, choreografen, danscritici en dansinstituten die een betekenisvolle bijdrage hebben geleverd aan het behoud en de voortzetting van het klassiek ballet. Naast Het Nationale Ballet ontvingen ook Natalia Makarova, Pierre Lacotte (in memoriam), Lucia Lacarra en Hugo Marchand deze prijs.

Choreografen Vasily Medvedev and Stanislav Fečo richtten in 2016 de Petipa Heritage Foundation op ter ere van Marius Petipa, de ‘vader van het klassiek ballet’. Petipa werkte onder meer mee aan de iconische balletten Het Zwanenmeer en De Notenkraker. Het doel van de stichting is het behouden en verder ontwikkelen van zijn choreografisch werk.

Foto: Marc Haegeman – Het Zwanenmeer door Het Nationale Ballet