Gabriela Carrizo heeft zondag een Olivier Award gewonnen voor La Ruta, een choreografie die ze voor het Nederlands Dans Theater creëerde.

De Olivier Awards worden jaarlijks uitgereikt door de Society of London Theatre en worden beschouwd als de meest prestigieuze theateronderscheidingen in Groot-Brittannië. Carrizo won de categorie Beste Dansproductie.

La Ruta ging in mei 2022 bij NDT 1 in Den Haag in première en werd in 2023 door het gezelschap opgevoerd in Sadler’s Wells in Londen, wat resulteerde in deze nominatie. In het huidige seizoen maakte het werk ook onderdeel uit van het NDT 1-programma From Here Now Far.

In La Ruta worden ruimte en tijd opgeschort en de toeschouwer uitgenodigd om een eigen verhaal te fabriceren uit een wereld van beelden. Bij het beschrijven van La Ruta citeerde Carrizo de dirigent T. Currentzis: ‘Het is heel moeilijk om een droom te beheersen, want als je hem beheerst, word je wakker. Wanneer je een droom onder controle krijgt, begrijp je dat je slaapt. Daarom moet je, om te dromen, onbeschermd zijn.’

Gabriela Carrizo, medeoprichter van het Brusselse collectief Peeping Tom, regisseert krachtige en filmische stukken waarin dansers worden uitgedaagd om in de huid van personages te kruipen. Eerder creëerde ze voor NDT 1 het stuk The missing door.

Foto: Rahi Rezvani