De 16-jarige Fré Vanwijnsberghe heeft vrijdagavond in TivoliVredenburg de juryprijs gewonnen van de zesde editie van de Comedy Talent Awards voor beginnende stand-upcomedians. Jeroen Jonker (35) ging naar huis met de publieksprijs. Naast een beker, wonnen ze beiden een optreden op het Utrecht International Comedy Festival begin maart.

De uit Antwerpen afkomstige Vanwijnsberghe wist de jury te overtuigen met grappen over zijn ongemakkelijkheid. Zijn moeder vindt hem ook niet cool en cadeaus op zijn verjaardag geven altijd problemen. Een lijstje met alle sporten waarin hij dramatisch slecht is, zorgde tijdens de finale zowel voor veel gelach als ‘AHHH’-reacties in de zaal. Hagenees Jonker, die door zijn lange dunne benen door zijn buurman ‘reigertje’ genoemd wordt, pakte het publiek helemaal in met een verhaal over herkenbare burenruzies.

De vier andere stand-uppers tijdens deze finale waren Mark de Groot, Rogier Bak, Zoë Brownstone en Khadija Sabriye. Zij waren overgebleven na een aantal voorrondes met meer dan 100 beginnende comedians. Alle finalisten kregen 12 minuten om zich te bewijzen. Waar De Groot de zaal liet schaterlachen om de combinatie van zijn naam en niet zo’n grote lengte, liet Brownstone het publiek even pijnlijk stilvallen bij het maken van een reeks wiet-grappen. Sabriye maakte vooral grappen over haar achtergrond als vluchteling en wreef er daarbij fijntjes in hoe ze de banen van de Hollanders had ingepikt, Bak had dan weer het meeste succes met zijn beschrijvingen van ongemakkelijke toiletsituaties.

De Comedy Talent Award is een initiatief van het Utrecht International Comedy Festival. De ambities van het festival zijn groot. Het wil elk jaar het grootste tweedaagse comedy-festival van de Benelux neerzetten en er voor zorgen dat Utrecht dé comedy-hoofdstad van Nederland wordt.