Frank Noorland wordt per 1 februari 2023 de nieuwe artistiek leider van Stichting Likeminds. Bij het Amsterdamse productie- en talentontwikkelingshuis volgt hij Liet Lenshoek op, die aan het begin van het seizoen vertrok

Frank Noorland werkte eerder onder andere bij de VSCD, Mime Groep Amsterdam en Theater Frascati, waar hij in 2003 de allereerste Likeminds voorstelling zag. Van 2005 tot 2020 werkte hij bij Theater Bellevue. Eerst als programmeur, daarna ook als artistiek producent van de lunchvoorstellingen. In die hoedanigheid begeleidde hij vele jonge tekstschrijvers en theatermakers. In april 2021 werd hij programmeur en artistiek producent bij het Rotterdamse Theater Walhalla, waar hij nu weer vertrekt.

Bij Likeminds gaat Noorland samenwerken met zakelijk leider Sanne Boersma en algemeen directeur Jarrod Francisco. Likeminds afficheert zich als grootstedelijke ontwikkelplek voor meerstemmige theatermakers uit verschillende disciplines, met artistieke diversiteit als uitgangspunt. Daarnaast leidt Likeminds Factory jongeren op tot autonoom theatermaker.

Wat Noorland bij Likeminds aanspreekt is de verscheidenheid van de makers, ‘het ruime palet waarop ze werken; in vorm, taal, muzikaliteit en beweging. Brutaal, communicatief maar soms ook experimenteel en abstract, altijd vol urgentie en zeggingskracht. Ik ga af op authentieke verhalen en nog niet gehoorde of onderzochte stemmen en makers die vorm en inhoud onderzoeken en vernieuwen.’

Hij laat weten zich graag te willen inzetten om deze jonge makers te koppelen aan geschikte en uitdagende partners. Hij wil er zorg voor dragen dat de makers zelfstandig – maar met ondersteuning van de best mogelijke artistieke begeleiders – werken aan hun onderzoek en voorstellingen. De eigen theaterzaal in Amsterdam Noord wil Noorland graag benutten om het publiek van Amsterdam (Noord) ‘een ingang te geven tot het actuele theater waar we voor staan’.

Foto: Maartje Strijbis