Sabine Pater is de nieuwe artistiek leider van Oerol. Ze volgt Kees Lesuis op die al meer dan twintig jaar actief is bij Oerol en zich nu gaat richten op de (inter)nationale ontwikkeling van het festival op Terschelling.

Pater werkt sinds 2013 bij Oerol, eerst zeven jaar als coördinator programmering en sinds 2020 als hoofd programmering. Vanaf dit jaar leidt ze de artistieke koers van het festival. Pater laat weten in die functie de multidisciplinaire programmering verder uit te willen bouwen, omdat die zorgt voor ‘de gelaagdheid die Oerol bijzonder maakt’. Ze kijkt onder meer uit naar ‘het nieuwe circus’ met grote internationale acts die acrobatiek en dans combineren.

Theatercollectief Nineties Productions treedt dit jaar op als ‘creatief partner’ van Oerol. De makers van Nineties hebben een programma gemaakt onder de noemer Nineties bewandelt. In dialoog met tien verschillende eilanders ‘bewandelt’ Nineties tien dagen lang het eiland. Regisseur Anne Maike Mertens en schrijver Han van Wieringen van Nineties maken een theatrale audiowandeling over de ‘wat als’ vraag uit speculatieve fictie. ‘Wat ik mooi vind aan het plan van Nineties is dat zij nog meer onze worteling op het eiland markeren’, zegt Pater. ‘Ze zijn heel erg geïnspireerd geraakt door de veelzijdigheid van het eiland en alles wat er leeft.’

Oerol zal dit jaar een compactere vorm aannemen dan eerdere jaren. Terwijl er in 2022 vier verschillende festivaloorden waren, komt er dit jaar één groot festivalhart bij West aan Zee. Het festival vindt plaats van 9 tot en met 18 juni.

Foto: Isabelle Renate la Poutré