Onder de naam CT Collective gaat het Amsterdamse Compagnietheater een jaar lang op zoek naar een nieuwe richting. Het theater ontvangt geen overheidssubsidie meer en maakt sinds begin 2017 deel uit van het samenwerkingsverband Amerpodia, samen met de cultuurhuizen de Rode Hoed, de Nieuwe Liefde en Felix Meritis. Tijdens een experimenteel tussenjaar wil het theater samen met een groep makers ‘zichzelf opnieuw uitvinden’. 

De voorbije jaren was het Compagnietheater voornamelijk een speelplek voor jonge makers en langlopende producties van onder meer Freek de Jonghe en het voormalige Nationale Toneel. Het streven van de nieuwe eigenaar is om een meer multidisciplinair theater te worden waar alle vormen van kunst een plek krijgen, onder meer door samenwerkingen met de andere cultuurhuizen van Amerpodia. Maatschappelijk urgente thema’s moeten de rode draad gaan vormen, met een bijzondere plek voor ‘Urban’. Onder andere Theatre Hotel Courage, ISH en Rightaboutnow zetten hun expertise in.

De financiering van Amerpodia komt van Amerborgh International N.V., de beheermaatschappij van Alex Mulder (oprichter USG People) die ook eigenaar is van de vier huizen. Clayde Menso werd er 1 februari directeur. Esther Gaarlandt is er hoofd programmering, Jonne ter Braak (Holland Festival, We Are Public., Welcome to The Village) programmeur kunst en cultuur.

De officiële aftrap van CT Collective is een launchparty op 21 september.