Theaterregisseurs in Europa waarschuwen voor de gevolgen van de coronacrisis op een nieuwe generatie theatermakers. Volgens het bestuur van de European Theatre Convention (ETC) bedreigt de pandemie niet alleen de levensvatbaarheid van theaters, maar brengt het ook de ontwikkeling van jonge makers in gevaar. 

Het bestuur van de ETC verwacht dat het uitstellen en annuleren van veel uitvoeringen, grote invloed zal hebben op jonge artiesten. ‘Als theaters weer open kunnen, zullen ze een heel seizoen van voorstellingen moeten hervatten die waren afgelast of uitgesteld. Dat neemt tijd en ruimte in voor werk in ontwikkeling’, aldus het bestuur. De ETC verwacht dat die ‘productie-file’ op de komende drie tot vijf jaar invloed zal hebben.

Dat betekent volgens de ETC dat er in de komende jaren veel minder toegang zal zijn voor jonge makers om nieuw werk te ontwikkelen. ‘Daarmee lopen we het risico op een ‘verloren generatie’ van jonge artiesten, die niet de mogelijkheid krijgen om zich te ontwikkelen en te groeien als normaal.’ Het is volgens het bestuur de verantwoordelijkheid van door de overheid gefinancierde theaters om de volgende generatie artiesten te ondersteunen en daarmee een diverse landschap te behouden.

De European Theatre Convention (ETC) is het grootste netwerk van publieke theaters in Europa. 44 theaters uit meer dan 25 landen zijn aangesloten bij het platform. Vanuit Nederland zit Paulien Geerlings van De Toneelmakerij in het bestuur. In het afgelopen jaar zette de ETC zich in voor de compensatie van inkomsten en meer steun voor de theatersector.

Foto: NOAHH, Theater aan de Parade