Dwayne Toemere wordt per 16 augustus de nieuwe artistiek leider van de Mime Opleiding van de Academie voor Theater en Dans (ATD) in Amsterdam. Hij volgt Loes van der Pligt op, die na de zomer stopt.

Toemere is al sinds september 2012 vast docent op de Mime Opleiding en als docent aan andere theateropleidingen in Nederland verbonden. Hij geeft fysieke spellessen en begeleidt studenten in hun maakproces. Zijn specialisatie is mime corporel dramatique, zoals ontwikkeld door Etienne Decroux. Toemere is sinds 2021 ook lid van het kernteam van Platform Diversiteit & Inclusie van de ATD. Daarnaast zit hij in de programmacommissie om op de AHK diversiteit en inclusie te bevorderen.

Na een studie psychologie aan de Universiteit van Amsterdam, begon Toemere in 2007 met zijn studie aan de Mime Opleiding, waar hij in 2011 afstudeerde. Tijdens zijn studie liep hij stage bij theatergezelschap Golden Palace en werkte hij mee aan projecten van theatermakers zoals Boogaerdt&VanderSchoot, Nicole Beutler en Schweigman&. Na zijn afstuderen werkte hij onder meer met Maas Theater & Dans, BonteHond, Jakop Ahlbom Company, Theater Utrecht en Kennedy Center. Naast zijn werk als acteur en theatermaker werkt Toemere ook als trainer en coach voor verschillende bedrijven en organisaties.

Toemere wil de focus leggen op het onderzoeken van mogelijkheden om verbinding te maken: ‘op artistiek vlak met het publiek, op maatschappelijk vlak met de wereld. Als ik een podium heb, of dit nu het theater is of in een les, dan sta ik ten dienste van het grotere geheel: mijn visie of de voorstelling.’