Regisseur Jetse Batelaan krijgt in mei 2020 de prijs van het Internationale Theater Instituut Duitsland (ITI). Dat maakte het instituut vanavond bekend. Het is de tweede keer dat een Nederlander deze prijs wint.

Jetse Batelaan, sinds 2013 artistiek leider van Theater Artemis, wordt door de juryleden in hun persbericht ‘een van de meest onconventionele protagonisten van een nieuwe generatie theaterprofessionals in Europa’ genoemd. De jury prijst zijn producties vanwege ‘hun sterke beeldtaal, hun uitbundige verbeeldingskracht en absurde humor’.

Batelaan is geen onbekende in het Duitse theaterveld. Dit jaar maakte hij in Frankfurt (…..) Ein Stück, dem es scheißegal ist, dass sein Titel vage ist in coproductie met Künstlerhaus Mousonturm en de Ruhrtriennale. In 2018 regisseerde hij bij Theaterhaus Jena de remake Vorstellung, in der hoffentlich nichts passiert. Komend voorjaar zal hij bij Schauspielhaus Bochum werken aan de Duitse versie van De onzichtbare man.

Voorheen werd de ITI-prijs toegekend aan een heel oeuvre, zoals in 2014 aan Johan Simons als eerste Nederlander. Sinds 2016 is de prijs een waardering en ondersteuning van het internationale werk van jongere kunstenaars. Dat jaar ging de prijs naar de Zwitserse regisseur Milo Rau.

De prijsuitreiking vindt plaats in het openingsweekend van het ITI-Festival Theater der Welt op 16 mei 2020 in Düsseldorf, waar Batelaan is uitgenodigd om zijn werk te presenteren. Aan de prijs is een bedrag van 3.000 euro verbonden.

In januari 2019 won Batelaan als eerste Nederlander de Zilveren Leeuw voor Theater op de Biënnale van Venetië.

Foto: Phile Deprez