Jetse Batelaan is benoemd tot artistiek leider bij Theater Artemis in Den Bosch. Hij volgt vanaf deze maand Floor Huygen op, die door ziekte haar functie niet meer kan oppakken. Zijn laatste voorstelling bij het Ro Theater wordt Garry Davis van Marjolijn van Heemstra, waarvan hij komend voorjaar de eindregie op zich zal nemen.

Batelaan is sinds 2009 vast verbonden aan het Ro Theater in Rotterdam. De overstap naar Artemis is in gezamenlijk overleg tot stand gekomen. Volgens het Ro Theater past Artemis heel goed bij Batelaan en is het een mooie stap in zijn carrière. Batelaan maakte bij het Ro Theater de voorstellingen Hoofd (2007), Een cowboy met zijn handen hoog juicht waarschijnlijk niet (2009), Boe! Een spookverhaal voor grote mensen (2009), Reuzen (2011), Bonte avond van bodybuilders (2011) en Wij zijn blij (2012).  Ook werkte hij als vaste gastregisseur bij theatergroep Max, waar hij Toneel, Het geheven vingertje en Voorstelling waarin hopelijk niets gebeurt maakte. Deze voorstellingen werden uitgenodigd door internationale festivals in Oostenrijk, Duitsland, de VS, Schotland, Canada, Liechtenstein, Servië  en Luxemburg.

Bovendien ontving hij diverse prijzen, waaronder de VSCD-Mimeprijs in 2005 en de Gouden Krekel (de VSCD-jeugdtheaterprijs) voor Voorstelling waarin hopelijk niets gebeurt in 2006. Datzelfde jaar ontving hij de Erik Vos Theaterprijs voor jong theatertalent. Zijn voorstellingen stonden op diverse festivals in binnen- en buitenland, waaronder Oerol, Het Theaterfestival, Het New Island Festival (New York), Parc de la Villette (Parijs) en de Wiener Festwochen.

Batelaan zegt over zijn vertrek: ‘Ik heb me bij het Ro op vele vlakken kunnen ontwikkelen. Het was een uitdaging om mijn werk te beproeven bij een van de grootste gezelschappen van het land. Ik heb me groot en flexibel gemaakt, maar kies nu heel bewust voor de punk van theater voor een jong publiek.’ In het komende jaar werkt hij nog aan een aantal al geplande producties, waaronder een nieuwe voorstelling volgend jaar bij MAAS in Rotterdam. Zijn eerste regie bij Artemis staat gepland voor april 2014.

Theater Artemis maakt voorstellingen waarin kinderen en volwassenen als gelijken worden benaderd. Huygen heeft altijd geweigerd een ‘jeugdtheaterbril’ op te zetten en toneelteksten te versimpelen. Momenteel speelt het gezelschap Bloedmooi en zielsongelukkig in regie van Mirjam Koen.

(foto: Victor Bergen Henegouwen)