De VSCD mimejury heeft Jetse Batelaan genomineerd voor De dag dat de papegaai zelf iets wilde zeggen, zijn eerste voorstelling als artistiek leider van Theater Artemis. Na Hideous (wo)men van Toneelgroep Oostpool is dit de tweede nominatie die de jury heeft bekendgemaakt. De mimeprijs wordt in september uitgereikt namens de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) tijdens het Gala van het Nederlands Theater op het Theaterfestival.

Volgens het juryrapport schetsen Batelaan en zijn spelers ‘een treffend portret van de onzekere zoekende puber die zich wel wil uitspreken, maar niet weet waar en hoe te beginnen; de puber als een kunstenaar die naakt voor zijn publiek staat. Ze hebben de moed om pijnlijke stiltes op te zoeken en – zonder compromis – te laten bestaan, zodat je als publiek niet veel anders kunt dan je aangesproken voelen.’

De VSCD mimeprijs wordt uitgereikt aan de persoon of groep die volgens de jury in het voorafgaande seizoen de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de mime. De prijs wordt uitgereikt sinds 1986. In de jury van 2014 zitten voorzitter Hedwig Verhoeven (zakelijk directeur en statutair bestuurder Koninklijke Schouwburg Den Haag), Roy Peters (mimemaker), Irene Schaltegger (mimespeelster), Erica Smits (journalist) en Ine te Rietstap (mimemaker en artistiek leider Tweetaktfestival).

Foto: Kurt Van der Elst