Zilveren Leeuw Biënnale van Venetië voor Jetse Batelaan


30 januari 2019

De Biënnale van Venetië reikt de Zilveren Leeuw voor theater uit aan auteur-regisseur Jetse Batelaan. Hij is de eerste Nederlander die deze internationale prijs voor jong podiumkunsttalent wint.

Jetse Batelaan is volgens de jury ‘internationaal gevestigd als een unieke en innovatieve kunstenaar, met een sterke en herkenbare, zeer persoonlijke benadering van theater’. Met zijn krachtig visuele werk weet hij ‘een soort magie op het toneel te creëren die zelfs de meest sceptische toeschouwers verleidt en dankzij zijn meesterlijke gebruik van theatrale conventies slaagt hij erin mensen van alle leeftijden te betrekken’.

Batelaan is momenteel artistiek leider van Theater Artemis, daarvoor regisseerde hij bij  Theatergroep Max, Bambie en het voormalige Ro Theater. Onder meer Het New Island Festival (New York), Parc de la Villette (Parijs) en de Wiener Festwochen hebben zijn theatervoorstellingen gepresenteerd. Momenteel legt Batelaan de allerlaatste hand aan zijn nieuwe 12+productie (…..), die morgen in Frankfurt in première gaat (coproductie Artemis, Künstlerhaus Mousonturm & Ruhrtriennale).

Deze zomer wordt Batelaans regie Het Verhaal van het Verhaal de openingsvoorstelling van het 47ste International Theatre Festival van Venetië.  Daarnaast maakt zijn festivalhit Oorlog deel uit van het programma dat wordt gepresenteerd in Venetiës oudste (1622) en meest prestigieuze Goldoni Theatre.

De Zilveren Leeuw werd eerder uitgereikt aan Rimini Protokoll (2011), Angélica Liddell (2013), Fabrice Murgia (2014), Agrupación Señor Serrano (2015), Babilonia Teatri (2016), Maja Kleczewska (2017) en Anagoor (2018).

Jens Hilje van het Gorki Theater ontvangt de Gouden Leeuw voor Theater, voor zijn hele oeuvre.

Foto: Phile Deprez

2 Reacties op "Zilveren Leeuw Biënnale van Venetië voor Jetse Batelaan"

 1. Henny schreef:

  Lieve neef Jetse,
  Wat een geweldig resultaat!
  Wat een eer ook voor de familie!
  Van harte gefeliciteerd van je tante Hen

 2. Ted Keijser schreef:

  Inderdaad, het is meer dan een felicitatie waard. Het werk van Jetse is uniek in de Jeugdtheaterwereld en daarbuiten. Dat kan dus in Nederland en straalt tot ver over onze grenzen. Hulde ook aan Artemis, die in Jetse Batelaan een waardige opvolger vond van Floor Huygen. Complimenti, Ted Keijser

Reageer

Uw E-mail adres zal niet gepubliceerd worden.