De live-filmvoorstelling Dear beloved friends van Dries Verhoeven en Kininso Koncepts heeft gisterenavond op het Gala van het Nederlands Film Festival in Utrecht een Gouden Kalf gewonnen in de categorie Beste Digitale Cultuurproductie. Dear beloved friend werd gespeeld in het Seaside Cottage Theater in Lagos en rechtstreeks in schouwburgen en op festivals in Nederland vertoond.

Tijdens het bekijken van Dear beloved friend staat het publiek in liveverbinding met spelers uit Lagos, Nigeria. Gaandeweg blijkt de toeschouwer niet alleen naar de Nigeriaanse cast en crew te kijken, maar zelf ook door hen bekeken te worden. ‘Met een camera midden op het podium als een tweerichtingsportaal naar dat andere deel van de wereld, wordt de vierde wand geslecht en de digitale manier van communicatie benut als middel om verschillende werelden bij elkaar te brengen’, schrijft de jury over de interactieve productie, die dit voorjaar in première ging in Amsterdam. ‘De digitale infrastructuur van internet en livestream wordt inventief gebruikt om nieuwe vormen van maken, tonen en beleven van werk te verkennen.’ Theaterkrant noemde Dear beloved friend ‘meer een mind fuck dan een voorstelling’.

Dries Verhoeven nam de prijs tijdens het Gala in de Utrechtse schouwburg in ontvangst samen met creatief producent Joshua Alabi, oprichter van Kininso Koncepts, die een dag eerder is overgevlogen uit Lagos.

Foto: Willem Populier