Demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) vertrekt per 1 december uit het kabinet. Ze wordt CEO bij reisaanbieder Corendon.

Corendon deed een ‘zeer dringend beroep’ op Uslu, nadat de huidige CEO zijn taken moest neerleggen vanwege persoonlijke omstandigheden, schrijft de staatssecretaris in een brief die ze deelt op X. Het bedrijf is opgericht door haar broer Atilay Uslu.

Gunay (Haarlem, 1972) was vanaf het begin bij Corendon betrokken, de laatste jaren voor haar staatssecretarisschap als Director Development. Ze transformeerde verouderde kantoorgebouwen tot nieuwe hotels en renoveerde monumentale en vintage hotelgebouwen.

Begin 2022 verliet Uslu het familiebedrijf om de politiek in te gaan. D66 had haar gevraagd als staatssecretaris van Cultuur en Media vanwege haar ervaring als cultuurhistoricus, met bijzondere expertise in de geschiedenis van de Europese cultuur, erfgoedstudies, musea en cultuurbeleid.

Minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap neemt Uslu’s taken over totdat er een vervanger is gevonden. Voor de rest van de demissionaire periode wordt er gezocht naar een nieuwe staatssecretaris, die ook uit de kring van D66 zal komen.

Uslu schrijft dat haar liefde voor de culturele en creatieve sector natuurlijk blijft bestaan, net als haar grote waardering voor alle mensen die zich daarvoor inzetten. ‘Jullie zorgen voor cultuur, voor verhalen, voor creativiteit. Bedankt daarvoor’.

Demissionair premier Marc Rutte laat op X weten begrip te hebben voor haar besluit, maar ook dat ze zal worden gemist in het kabinet. ‘Haar tomeloze inzet voor de cultuursector wordt breed gewaardeerd. Ik kijk met genoegen terug op onze samenwerking en op onze warme band.’

Foto: Joost van den Broek