Jeroen Bartelse stopt na zeven jaar als directeur van de Raad voor Cultuur. In augustus begint hij als algemeen directeur van TivoliVredenburg in Utrecht. Daar volgt hij Frans Vreeke op, die sinds 2014 directeur was.

Jeroen Bartelse (1968) is sinds 2011 directeur van de Raad voor Cultuur. Hiervoor werkte hij als directeur Kennis en Innovatie bij de ministeries van OCW en EZ en was hij als hoofd beleid en plaatsvervangend directeur betrokken bij de Vereniging van Universiteiten.

‘Met veel energie, humor en intelligentie heeft hij de Raad de afgelopen jaren omgevormd tot een soepel functionerende netwerkorganisatie die niet meer is weg te denken als belangrijke adviseur van regering en parlement op het gebied van kunst, cultuur en media. Het team staat als een huis. Samen gaan we verder op de ingeslagen weg’, reageert Marijke van Hees, voorzitter van de Raad voor Cultuur, op zijn vertrek. Zelf zegt Bartelse terug te kijken op zeven bijzondere jaren. ‘Met raadsleden, het netwerk van adviseurs en mijn team in Den Haag heb ik mogen werken aan spraakmakende adviezen. Leerzame en inspirerende jaren die ik koester.’

In Utrecht waarderen ze Bartelse om de brede blik op cultuur die hij meebrengt. ‘Hij draagt vernieuwing en inclusiveit uit. Ik verwacht dat hij de samenwerking binnen de culturele sector in Utrecht een extra impuls zal geven’, aldus wethouder van Cultuur Kees Diepeveen.

De Raad voor Cultuur is het wettelijke adviesorgaan voor de Nederlandse regering en het parlement op het gebied van kunst, cultuur en media. De Raad bestaat op dit moment verder uit Marijke van Hees (voorzitter), Erwin van Lambaart, Liesbeth van Zoonen, Brigitte Bloksma, Özkan Gölpinar, Cees Langeveld, Thomas Steffens en Lennart Booij.