D66 presenteert Gunay Uslu als staatssecretaris Cultuur en Media in het nieuwe kabinet. Dat heeft de partij vanmiddag bekend gemaakt. Ze neemt de portefeuille over van demissionair minister Ingrid van Engelshoven, die niet terugkeert als bewindsvrouw.

Uslu (Haarlem, 1972) is cultuurhistoricus en gastonderzoeker bij de Universiteit van Amsterdam. Haar expertise ligt in het bijzonder bij de geschiedenis van de Europese cultuur, erfgoedstudies, musea en cultuurbeleid.

Gunay is een zus van documentairemaker Meral Uslu en van Atilay Uslu, de oprichter van touroperator Corendon. Sinds de oprichting is Gunay betrokken geweest bij het familiebedrijf. De afgelopen jaren transformeerde zij daar als Director Development verouderde kantoorgebouwen tot nieuwe hotels en renoveerde ze monumentale en vintage hotelgebouwen.

In de culturele sector is Uslu momenteel actief als voorzitter van de Raad van Toezicht van Eye Filmmuseum Amsterdam en als lid van de adviesraad van het Mauritshuis en de Vereniging Rembrandt. Tot 2012 was ze bestuurslid bij Theater RAST.

Uslu woont in Amsterdam.

Foto: Joost van den Broek (de Volkskrant/ANP Photo)