Dansgezelschap de Stilte had in 2021 de meeste internationale speelbeurten van alle Nederlandse podiumkunstgezelschappen. Dat blijkt uit de jaarlijkse gepubliceerde lijst van DutchCulture met alle internationale activiteiten van Nederlandse theatergezelschappen. Ondanks corona, speelde het jeugdgezelschap uit Breda in 2021 nog 73 dansvoorstellingen in het buitenland.

DutchCulture, een kennis- en netwerkorganisatie voor internationale culturele samenwerking, stelt jaarlijks een lijst samen waarin alle internationale activiteiten van Nederlandse theatergezelschappen zijn opgenomen. Vanaf 2011 staat de Stilte al bovenaan de lijst met het hoogste aantal internationale speelbeurten als dansgezelschap. In 2021 realiseerde het gezelschap de meeste internationale speelbeurten van de gehele Nederlandse theatersector. De Stilte reisde onder meer naar Frankrijk, Duitsland, België, Luxemburg, Italië en Polen.

Intercultureel dansgezelschap Le Grand Cru en Theater Rotterdam vervullen plaats twee en drie op de lijst met respectievelijk 57 en 51 buitenlandse activiteiten. Internationaal Theater Amsterdam staat met 25 opvoeringen op plaats 10.

De Stilte is deelnemer van het Europese project MAPPING, waarin het samenwerkt met 18 gezelschappen en festivals uit 17 Europese landen. Volgens de Stilte kon het in 2021 veel voorstellingen in het buitenland blijven brengen ‘door in te spelen op lokale maatregelen’. Zo presenteerde de Stilte voorstellingen in Frankrijk, terwijl er in Nederland een lockdown van kracht was. Waar fysieke voorstellingen niet mogelijk waren door de coronabeperkingen presenteerde de Stilte haar voorstellingen online, zoals op het Istanbul Theatre Festival in Turkije en het Kurbas Technologies festival in Oekraïne.

Uit de cijfers van DutchCulture blijkt eveneens dat de Nederlandse theatersector in 2021 vooral vertegenwoordigd was in Europa (81 procent van de internationale activiteiten), Azië (12 procent) en Afrika (7 procent). Noord- en Zuid-Amerika en Oceanië werden niet of nauwelijks aangedaan. De maanden juli en september waren de drukste reismaanden.

Foto: Overtreffende Trap van de Stilte, Hans Gerritsen