Jaap van Baasbank, programmeur van Julidans en artistiek directeur van Van Baasbank & Vos uit Amsterdam, heeft in Canada de Best International Presenter Award gewonnen, de prijs voor beste internationale programmeur. De prijs is bestemd voor een persoon in de theatersector die een bijdrage heeft geleverd aan de internationale verspreiding van de podiumkunsten.

Van Baasbank ontving de prijs tijdens de Cinars Biënnale in Montréal uit handen van Simon Brault, directeur van de Canada Council for the Arts. De prijs bestaat uit tienduizend dollar, bestemd voor de programmering van een of meerdere Canadese voorstellingen in Europa. Van Baasbank heeft bijgedragen aan de internationale bekendheid van meerdere Canadese podiumkunstenaars, onder wie La La La Human Steps, Marie Chouinard, Robert Lepage, Louise Lecavalier, Frédéric Gravel, Virginie Brunelle en Dave St-Pierre. 

De jury roemde de ‘onconventionele en verrassende keuzes’ die Van Baasbank maakt. Ook zei Simon Brault dat hij met Van Baasbank & Vos een platform biedt aan een breed scala aan artiesten die een risico durven te nemen op het gebied van theater, muziek en dans. ‘Verder beschikt hij over de unieke eigenschap “to spot what is hot”,’ aldus Brault.

De Cinars Biënnale, die plaatsvond van 17 tot en met 24 november, werd door meer dan 1300 deelnemers werkzaam in de theatersector uit veertig landen bezocht. Op het programma stonden honderdvijftig internationale voorstellingen.

Foto Jaap van Baasbank: Job Fermie