Makersplek De Nijverheid ontvangt de Harm Lambers Bouwsteen voor Bijzondere Kunst in Utrecht 2024. De prijs, vernoemd naar oud-directeur van Theater Kikker Harm Lambers, wordt op 30 maart in Theater Kikker voor de tweede keer uitgereikt. Het Utrechts Dansgezelschap De Dansers ontving deze tweejaarlijkse prijs in 2022 en geeft de wisseltrofee nu door.

De Nijverheid is een culturele vrijhaven in het Werkspoorkwartier in Utrecht, met ateliers en creatieve werkplekken voor ruim 50 autonome kunstenaars, ontwerpers en creatieve makers om te maken, experimenteren en exposeren. Naast de ateliers zijn er verschillende expositieplekken, een kunstcafé, een terras aan het water en is er wekelijks culturele programmering.

In het juryrapport omschrijven Josephine van Rheenen en Guy Corneille van De Dansers De Nijverheid als een plek ‘waar kunst groeit. De Nijverheid doet rauwe schoonheid bloeien en leven op één van de laatste, zeldzame rafelranden van onze stad. Je voelt je er direct thuis en geïnspireerd om je creatiefste zelf te zijn, of je nou een atelier hebt, komt optreden, een expositie bezoekt of gewoon een biertje komt drinken.’

Programmamaker van De Nijverheid, Doenja Abel, laat weten ‘enorm vereerd’ en ’trots’ te zijn met de prijs, ‘zeker omdat het een prijs is die verbinding en vernieuwing toejuicht in het makersveld’. De Nijverheid belooft zijn best te gaan doen ‘om in de voeten te treden van zo’n bevlogen en cross-disciplinair gezelschap als De Dansers en de prijs goed tot zijn recht te laten komen’.

De prijs is een initiatief van theatermakers Paul Feld en Erik Snel, in samenwerking met Theater Kikker. Het is bedoeld als wisseltrofee, de Bouwsteen, die symbool staat voor het bouwen van verbinding tussen kunst en de stad. Daarnaast krijgt De Nijverheid de mogelijkheid om een dag naar eigen inzicht te programmeren in Theater Kikker en zo inwoners van Utrecht en medekunstenaars verder te inspireren.

Foto: Maarten de Leeuw