Op 65-jarige leeftijd is oud-theaterdirecteur Harm Lambers overleden. Hij was al enige tijd ziek. Lambers was in totaal bijna 25 jaar verbonden aan Theater Kikker in Utrecht.

Harm Lambers groeide op in Breda en studeerde Nederlands en Theaterwetenschap in Utrecht. Daarna werkte hij onder meer bij theater De Krakeling, voordat hij eind jaren ’80 zakelijk leider werd van Kikker, naast artistiek coördinator Maarten Verhoef. Kikker was toen nog een theater in het zelfbenoemde ‘derde circuit’ en werd voornamelijk gerund door vrijwilligers. In 1992 werd Lambers zakelijk leider van FACT, wat hij omvormde tot productiehuis voor grotezaalvoorstellingen van nieuwe makers.

In 2001 keerde hij terug naar Kikker, nu als directeur van een professionele, door de gemeente ondersteunde organisatie. Hij maakte zich er sterk voor dat Kikker een makers-georiënteerd theater was en bleef. ‘Wij programmeren geen voorstellingen, maar makers’, was zijn credo. Vanuit Kikker zette hij zich in voor het vlakkevloercircuit en zijn bespelers en was in 2018 een van de inititiatiefnemers van Vlakke Vloer Platform, waarin 14 podia samenwerken.

In de laatste periode van zijn bewind wierp hij zich op als pleitbezorger voor een cultuurcentrum in de nieuwe Utrechtse Vinexwijk Leidsche Rijn. Dat werd Castellum Hoge Woerd. Het Podium Hoge Woerd werd ondergebracht in de organisatie van Kikker en zo eindigde Lambers zijn loopbaan in 2019 met de leiding over twee ‘prachttheaters’ zoals hij ze altijd met onverholen trots noemde.