De musical Soldaat van Oranje gaat naar Engeland. Dat maakte Producent NEW Productions vandaag, op de geboortedag van Erik Hazelhoff Roelfzema, bekend. Eind 2019 begint de bouw van een speciaal voor de productie ontworpen theater tegenover City Airport in de Oost-Londense Royal Docks. De verwachting is dat het Engelstalige Soldier of Orange – The Musical in het najaar van 2020 in première gaat. 

‘We hebben al jaren de ambitie en de droom om het verhaal van Erik Hazelhoff en zijn vrienden ook door te kunnen vertellen in het buitenland’, laat producent Fred Boot weten. Soldaat van Oranje vertelt volgens hem immers ‘een universeel geschiedenisverhaal van alle tijden over een groep vrienden die onder druk van de oorlog gedwongen wordt moeilijke keuzes te maken’. Het Verenigd Koninkrijk had altijd al prioriteit bij Boot. ‘Londen was de locatie van onze koningin Wilhelmina in ballingschap en het Verenigd Koninkrijk speelt een belangrijke rol in het verhaal.’

Het originele creatieve team, Theu Boermans (regie), Edwin de Vries (script), Tom Harriman (muziek), Pamela Phillips Oland (liedteksten), Bernhard Hammer (decor) en Fred Boot (producent), is ook betrokken bij deze Engelse versie. De Britse toneel- en scenarioschrijver, Jeremy Brock, is toegevoegd aan het team om het script enigszins aan te passen voor een Engelstalig publiek.

In Nederland is Soldaat van Oranje – De Musical inmiddels gezien door meer dan 2,8 miljoen mensen. Er zijn 2.634 voorstellingen gespeeld in een aaneengesloten periode vanaf oktober 2010. 

Foto: Jeremy Brock, Theu Boermans en Fred Boot op de locatie van Soldier of Orange – The Musical in de Royal Docks in Oost-Londen tegenover City Airport. Foto Jim Marks