Choreograaf en artistiek directeur van Het Nationale Ballet Ted Brandsen wint de Amsterdamprijs voor de Kunst 2019 in de categorie Bewezen Kwaliteit. Burgemeester Femke Halsema reikte de belangrijkste kunstprijs van de hoofdstad vanmiddag uit in De Meervaart. Aan de prijs is een geldbedrag van 35.000 euro verbonden en een schaal van de stad Amsterdam.

Jaarlijks kent het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) de Amsterdamprijs voor de Kunst toe aan drie kunstenaars of instellingen die een bijzondere en stimulerende bijdrage leveren aan kunst in de hoofdstad.

Ted Brandsen wint de prijs in de categorie Bewezen Kwaliteit voor zijn zeer maatschappelijke betrokkenheid. ‘Naast het leiden van een internationaal gerenommeerd gezelschap ziet Brandsen de urgentie om Het Nationale Ballet te blijven ontwikkelen op het gebied van inclusiviteit, diversiteit, verjonging en digitalisering. Het zijn deze – voor het grote publiek soms onzichtbare maar zeer belangrijke – activiteiten en initiatieven waarvoor de jury hem alle lof wil geven.’

Brandsen (1959) begon in 1981 als balletdanser bij Het Nationale Ballet. Sinds 2002 is hij er naast choreograaf ook artistiek directeur. In 2013 stond hij aan de wieg van de Junior Company, een veilige omgeving voor jonge danstalenten om de overgang van opleiding naar de intensieve beroepspraktijk te begeleiden.

De andere twee Amsterdamprijzen gingen dit jaar naar beeldend kunstenaar Raquel van Haver (categorie Stimuleringsprijs) en filmmaker Aboozar Amini (categorie Beste Prestatie).

Foto: Eva Plevier