De Prijs van Verdienste 2015 van Stichting Dansersfonds ’79 gaat dit jaar naar Gerald Tibbs, artistiek leider van NDT2. De Aanmoedigingsprijs wordt aan drie danseressen uitgereikt: Nancy Burer en Floor Eimers van Het Nationale Ballet en Nienke Wind van Introdans. De uitreiking vindt plaats op 16 november bij aanvang van het jaarlijkse Balletgala in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Gerald Tibbs is al 25 jaar de artistiek leider van NDT2, het juniorengezelschap van het Nederlands Dans Theater. Hij nam deze functie op zich toen hij in 1989 stopte met dansen bij het Nederlands Dans Theater. De jury prijst Tibbs om zijn waardevolle, integere en inspirerende bijdrages aan de Nederlandse dans die hij met NDT2 heeft geleverd.

Nancy Burer, Floor Eimers en Nienke Wind hebben volgens de jury afgelopen seizoen laten zien zich in de meest uiteenlopende choreografieën dienstbaar te kunnen opstellen, zonder daarbij hun eigenheid te verliezen. ‘Met hun optreden bewezen ze dat de ware spirituele beleving van dans zich op een totaal ander vlak afspeelt en dus niet alleen in hoge benen, razende snelheid en uitputtende energie ligt’, aldus het juryrapport.

Het Dansersfonds ’79 van Alexandra Radius en Han Ebbelaar wil dansers die om leeftijdsredenen of vanwege hardnekkige blessures hun danscarrière moeten beëindigen financieel ondersteunen en jong danstalent in staat stellen zich met behulp van een studiebeurs of geldprijs te toetsen aan internationale dansmaatstaven. De jury van het Dansersfonds bestaat dit jaar uit Alexandra Radius, Han Ebbelaar, Bonnie Doets, Ine Rietstap, Marian Sarstädt en Karin Schnabel.

Foto Gerald Tibbs: Joris-Jan Bos