De Speciale Prijs van het Dansersfonds’79 gaat dit jaar naar Ernst Meisner. Volgens de jury levert hij een enorme bijdrage aan de talentontwikkeling binnen de academische dans. De prijs van Verdienste gaat dit jaar naar choreografe Krisztina de Châtel en de aanmoedigingsprijs naar Remy Tilburg.De prijzen worden uitgereikt op 15 november tijdens het Nederlands Balletgala in het Amsterdamse DeLaMar, in aanwezigheid van Koning Willem-Alexander en Prinses Beatrix.

Winnaar van de Speciale Prijs, Ernst Meisner, is artistiek leider van de Nationale Balletacademie én artistiek coördinator van de Junior Company van Het Nationale Ballet. Hij blinkt volgens de jury uit op het gebied van ‘grote deskundigheid en onuitblusbare werklust en bevlogenheid’.

Winnares van de prijs van Verdienste Krisztina de Châtel wordt door de jury bejubeld om haar ‘eigenzinnige, gedurfde, altijd razendknappe en intrigerende choreografieën’. Meer dan dertig jaar lang gaf De Châtel leiding aan haar eigen gezelschap Dansgroep Krisztina de Châtel. Ook gaf ze van 2009 tot 2013 leiding aan Dansgroep Amsterdam.

Remy Tilburg ontvangt de  jaarlijkse Aanmoedigingsprijs omdat hij ‘zich niet alleen al jaren onderscheidt als danser bij Conny Janssen Danst, maar momenteel ook naam maakt als choreograaf en docent, en zich ook anderszins als een belangrijke promotor van de Nederlandse dans profileert’. Hij deed zijn opleiding aan de 5 O’Clock Amsterdam, de Jazz Dance opleiding van de Amsterdam Hogeschool van de Kunsten.

Al meer dan veertig jaar ondersteunt het Dansersfonds Nederlandse dansers, met onder meer beurzen, aanmoedigingsprijzen en Prijzen van Verdienste. Het zijn de langst bestaande Nederlandse dansprijzen, in 1979 ingesteld op initiatief van de oprichters van het Dansersfonds: Han Ebbelaar en Alexandra Radius.

De jury van het Dansersfonds bestond dit jaar uit Ebbelaar, Radius, Ine Rietstap, Marian Sarstädt en Karin Schnabel.

Foto: Sebastien Galtier