De Prijs van verdienste van het Dansersfonds ’79 is op 21 maart uitgereikt aan Rinus Sprong en Thom Stuart van de Dutch Don’t Dance Division (DDDD) uit Den Haag. De Aanmoedigingsprijs ging naar Pascal Schut (danser bij Introdans) en de Speciale prijs naar Marijn Rademaker, solist bij het Stuttgarter Ballett. De drie dansprijzen voor 2012 werden uitgereikt in de pauze van het Introdansprogramma Moderne meisjes in de Stadsschouwburg Amsterdam.

De jury prees Rinus Sprong en Thom Stuart om hun doorzettingsvermogen, enthousiasme en vakmanschap waarmee ze een breed en nieuw publiek voor dans hebben aangetrokken, mede door hun deelname aan het televisieprogramma The ultimate dance battle. Ook noemde ze Marijn Rademaker een ‘veelzijdig en inspirerend talent’ en roemde ze zijn vanzelfsprekende noblesse en virtuositeit. De jonge Pascal Schut werd een veelzijdig talent genoemd. De jury hoopt dat het werken met veel verschillende dansmakers zijn talent in de toekomst zal blijven uitdagen en stimuleren. ‘Dan ligt er ongetwijfeld een mooie danscarrière in het verschiet’, aldus de jury.

Ook maakte het Dansersfonds bekend dat het zeventiende Balletgala zal plaatsvinden op maandag 20 januari 2014 in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Het tweejaarlijkse benefietgala wordt zowel wat betreft locatie als programmering aangepast om het gala ook de toekomst mogelijk te blijven maken. Voorheen werd het gehouden in het Amsterdamse Muziektheater en werden ook buitenlandse gezelschappen en dansers geprogrammeerd.

Het Dansersfonds ‘79 werd in 1979 opgericht door het echtpaar Alexandra Radius en Han Ebbelaar ter gelegenheid van hun eigen twintigjarig dansjubileum. De jury bestond dit jaar uit Jan Baart, Han Ebbelaar, Alexandra Radius, Ine Rietstap, Marian Sarstädt en Karin Schnabel.

(De notenkraker – Dutch Don’t Dance Division, foto: Hans Oostrum)