Op 3 maart lanceren Stichting Kunstweek en het Nationaal Kunstplatform een kaart waarmee iedereen, ongeacht de leeftijd, korting op kunst en cultuur krijgt. Met de Cultuurkortingenkaart, kortweg Ckaart, hopen de initiatiefnemers mensen te stimuleren om vaker naar een voorstelling, museum of concert te gaan. 

Stichting Kunstweek en het Nationaal Kunstplatform lanceren de kaart zonder overheidssubsidie en financieren de opstartkosten met behulp van zes mecenassen. De kaart kost het eerste jaar 9,90 euro, daarna 14,90, en is niet persoonsgebonden. De aangeboden kortingen variëren; deelnemende instellingen mogen zelf hun korting samenstellen.

Vanaf 3 maart zijn de eerste kortingen op de website www.ckaart.nl te vinden. De site kan nu al op grote belangstelling rekenen zegt David Polak, voorzitter van Stichting Kunstweek. Nog voordat de eerste deelnemende instellingen online staan zijn er al ruim duizend aanmeldingen voor de nieuwsbrief. Polak denkt dat circa een miljoen Nederlanders belangstelling voor een Cultuurkortingenkaart hebben en verwacht het eerste jaar driehonderdduizend kaarten te verkopen.

De Ckaart verschilt van de twee andere bekende kortingskaarten die in Nederland in gebruik zijn, de CJP-pas en de Museumjaarkaart. De eerste is alleen te gebruiken door jongeren tot dertig jaar en de tweede geeft volledig gratis toegang tot musea. Zowel de CJP-pas als de Museumjaarkaart is persoonsgebonden, terwijl de Ckaart aan anderen mag worden doorgegeven. Met de Ckaart willen de initiatiefnemers korting op kunst en cultuur voor een breed publiek beschikbaar maken.

Momenteel hebben twintig instellingen zich aangesloten bij de Ckaart. Geïnteresseerde instellingen kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar info@ckaart.nl. De kosten voor deelname zijn 59,90 euro.