Circusweb organiseert een crowdfundunding voor een nieuwe website. Zowel de technische achterkant als de zichtbare voorkant van de huidige site zijn volgens beheerder Frens te Kiefte ‘behoorlijk verouderd’. Voor een ‘dringende en flinke update’ hoopt hij via crowdfundplatform Voordekunst 7000 euro op te halen.

Begin 2023 nam Frens te Kiefte de website Circusweb.nl over, die ruim twintig jaar daarvoor was opgezet. De theater- en circusprogrammeur, marketeer en organisator heeft grote plannen met het platform.

De vernieuwde site krijgt onder meer een nieuwe vormgeving/huisstijl, een uitgebreide agenda met landkaart en veel meer circusjournalistiek. Te Kiefte wil het circusveld in Nederland breder tonen en daar diverser over vertellen. ‘Er gebeurt nu ontzettend veel’, zegt hij. ‘Er komen eindeloos veel verhalen uit tenten, theaters, makershuizen en festivals. Dat goede werk wil ik voor en met makers en organisaties laten zien, zodat lezers geïnspireerd raken.’

Naast de huidige nieuwsberichten, is er volgens Te Kiefte nog veel meer mogelijk op de circussite. ‘Denk daarbij onder andere aan columns door gastcolumnisten, meer interviews, meer onderzoeksartikelen, meer recensies en meer fotoreportages. In het Nederlands, maar ook in het Duits en Engels.’

Op enkele advertenties na, zijn de inkomsten van Circusweb op dit moment echter beperkt. Te Kiefte beheert de huidige site vrijwillig en in zijn eentje. Met het opgehaalde bedrag hoopt hij een vormgever en webontwikkelaar in te huren, onder meer voor het overzetten van het huidige archief op het nieuwe platform. Voor de journalistieke stukken krijgt hij hulp van stagiaires.

Aangeboden tegenprestaties voor een donatie zijn onder meer kaarten (25 euro) en een poster (50 euro) van clownstekeningen van Jan-Willem en Mathijs te Kiefte. Tegenover grotere bedragen staan vrijkaarten, rondleidingen achter de schermen en logovermeldingen. Tot nu toe haalde het platform 2.740 euro op. De actie loopt nog 22 dagen.

Foto: Inge van Beekum – Kerstwintercircus