Precies een jaar na de eerste editie, organiseert Platform Aanvang! een nieuwe Solidariteitsavond. Op het online programma staat de introductie van ‘De Collectieve Droom’, de voornemens en bezigheden van het gespreksplatform voor de komende jaren. 

Tijdens de tweede editie van de Solidariteitsavond wil Platform Aanvang! weer in gesprek met de theatersector. ‘We zijn een jaar verder, dus we willen kijken naar waar we ons nu bevinden. We willen het hebben over solidariteit in crisistijd. Maar ook vooruitkijken’, legt kernteamlid Susanne Visser uit.

Aanvang! is een gespreksplatform dat met de sector spreekt in verschillende samenstellingen en vormen over het metaperspectief op die sector. Ze werken samen met de Creatieve Coalitie, een samengesteld sectoroverleg van 44 belangenorganisatie in de culturele en creatieve sector. Daarnaast staan ze in nauw contact met de Kunstenbond, NAPK en Kunsten ’92. Het platform hoopt dat steeds meer mensen zich aansluiten. ‘Gesprekken worden waardevol door een veelvoud aan stemmen. Daardoor kunnen wij ook weer verder kijken hoe wij onze programma’s kunnen ontwikkelen’, aldus Visser.

Waar je in andere tijden nog mensen kon ontmoeten in de foyer na de voorstelling, is dat contact er nu veel minder vanzelfsprekend. ‘Op die theateravonden sprak je ook eens wat andere mensen, vanuit andere perspectieven. We hopen met deze avond weer verschillende mensen bij elkaar te brengen.’

Tijdens de tweede Solidariteitsavond zal ‘De Collectieve Droom’ worden geïntroduceerd, de voornemens en bezigheden van Aanvang! van komende jaren. ‘We willen in het komende jaar nog meer nadenken over hoe onze ideale sector eruit zou zien. Door gezamenlijk te blijven praten en te kijken wat er op een concrete manier anders kan’, zegt Visser.

Vorig jaar agendeerde Platform Aanvang! de korting bij het Fonds Podiumkunsten. Daar bespraken ze wat het betekent om solidair te zijn in een sector waar structureel kunstenaars in subsidiegevechten tot concurrenten worden gemaakt. Tien dagen na die eerste editie van de Solidariteitsavond in maart 2020, ging de eerste lockdown in. Visser: ‘We hebben toen echt wel even gedacht: wat nu? We zijn in een hele gekke tijd gestart. Maar misschien kun je ook alleen maar een sectorbreed gesprek starten in een gekke tijd, omdat je uit deze tijd ook een soort urgentie en motivatie haalt.’

De avond op 2 maart 2021 is voor iedereen gratis toegankelijk via Zoom. Er worden verschillende sprekers uitgenodigd, er is ruimte voor informeel gesprek door middel van break-out rooms en er zijn gastoptredens. Aanmelden kan hier.

Foto: Tim Hillege, bewerking Karlijn Mofers en Rinke Brans