Theatermaker Bianca van der Schoot stopt als artistiek leider bij het Ro Theater, waar ze aan het begin van dit seizoen Alize Zandwijk opvolgde. Nu het Ro is opgegaan in Theater Rotterdam blijkt er geen behoefte meer aan een aparte artistiek leider. Van der Schoot blijft als maker en als lid van het artistieke team aan Theater Rotterdam verbonden.

De functieverschuiving sluit aan bij het kritische subsidie-advies van de Raad voor Cultuur op de plannen van Theater Rotterdam (de samenwerking tussen het Ro Theater, de Rotterdamse Schouwburg, Productiehuis Rotterdam en Wunderbaum), dat een uitgebreid bestuursapparaat presenteerde. Het nieuwe stadsgezelschap wordt geleid door een driekoppige directie, met Melle Daamen (algemeen directeur), Bert Determann (directeur bedrijfsvoering) en Ellen Walraven (artistiek directeur). Walraven zou daaronder nog vier artistiek leiders aansturen. Bianca van der Schoot zou het platform ‘Makers & Innovatie’ leiden, Tanja Elstgeest het platform ‘Talentontwikkeling’, Walther van den Heuvel ‘Programmering’ en Johan Simons een Europees platform.

Elstgeest en Van den Heuvel behouden hun functie. Van der Schoot gaat zich nu beperken tot het maken van eigen voorstellingen en het opzetten van een ‘artistieke kern’ voor inhoudelijke gesprekken tussen makers. Dat doet ze samen met Suzan Boogaerdt en Erik Whien. Johan Simons blijft internationale uitwisselingsprojecten initiëren, al werd maandag bekend dat geplande partner NTGent uit geldgebrek afziet van samenwerking.

Foto: Sofie Knijff