De zeventiende editie van het Balletgala van Stichting Danserfonds ’79 wordt voor het eerst gehouden in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Het benefietgala brengt op 20 januari 2014 de grote dansgezelschappen van Nederland bijeen.

Het gala wordt opgedragen aan choreograaf en beeldend kunstenaar Toer van Schayk. Als choreograaf en ontwerper was Van Schayk jarenlang verbonden aan Het Nationale Ballet en nog steeds is hij intensief betrokken bij de producties van het gezelschap. Ook is hij werkzaam als beeldend kunstenaar.

Tijdens het gala worden er balletten gedanst door Het Nationale Ballet, de Junior Company van Het Nationale Ballet, Nederlands Dans Theater 1, Introdans en Scapino Ballet Rotterdam. Marijn Rademaker, Nederlandse stersolist van het Duitse Stuttgarter Ballett, danst met Igone de Jongh, soliste van Het Nationale Ballet, Two pieces for HET van choreograaf Hans van Manen.

De organisatie van het gala is in handen van Dansersfonds ’79, opgericht door dansersechtpaar Alexandra Radius en Han Ebbelaar ter ere van hun twintigjarig dansjubileum in 1979. Met het fonds wilde het koppel dansers die om leeftijdsredenen of vanwege hardnekkige blessures hun danscarrière moeten beëindigen financieel ondersteunen, en jong danstalent in staat stellen zich met behulp van een studiebeurs of geldprijs te toetsen aan internationale dansmaatstaven. Het Dansersfonds is voor zijn activiteiten afhankelijk van sponsorbijdragen, giften van donateurs en de opbrengsten van de tweejaarlijkse balletgala’s.

Eerdere edities vonden plaats in de Amsterdamse Stadsschouwburg, Koninklijk Theater Carré en Het Muziektheater Amsterdam.

(Without words –  Het Nationale Ballet)