De ‘Speciale Prijs’ van Stichting Dansersfonds ’79 gaat dit jaar naar Francis Sinceretti. Het werk van de voormalig solist van Het Nationale Ballet en directeur van de Nationale Balletacademie is volgens de Dansersfondsjury ‘altijd indringend en relevant’. De Prijs van Verdienste is voor danseres Vérine Bouwman en de aanmoedigingsprijs voor Fay van Baar. De prijzen werden vanavond uitgereikt bij aanvang van het Nederlands Balletgala, een benefietavond van het fonds in het Internationaal Theater Amsterdam. 

De Fransman Francis Sinceretti danste 15 jaar lang (1971-1986) als eerste solist bij Het Nationale Ballet. Samen met solisten Alexandra Radius, Han Ebbelaar, Sonja Marchiolli, Henny Jurriëns en zijn toenmalige echtgenote Monique Sand, was hij gezichtsbepalend in de zogenaamde ‘gouden jaren’ van Het Nationale Ballet.

Na zijn danscarrière was Sinceretti als docent en directeur van de Nationale Balletacademie jarenlang betrokken bij de opleiding van jonge dansers. De laatste jaren staat hij opnieuw regelmatig zelf in de spotlights, zoals in het muziektheaterproject Kintsukuroi op Oerol, in de film Embracing Time van Willem van de Sande Bakhuyzen en, recent, in de theaterproductie Blind Date. Zijn bijdrage is, aldus de Dansersfondsjury, ‘altijd indringend en relevant, vanwege zijn grote betrokkenheid bij alles en iedereen om hem heen én omdat zijn bewegingen nog altijd zijn lange danscarrière verraden’. In 2001 ontving hij de Gouden oeuvreprijs van de VSCD.

De ‘Prijs van Verdienste’ is dit jaar voor danseres Vérine Bouwman. De oud-leerlinge van de Nationale Balletacademie in Amsterdam is uitgegroeid tot een betrouwbare pijler binnen het danserstableau van Introdans. Volgens de jury gebruikt ze haar danstechnische kwaliteiten ‘intelligent, efficiënt en met een uitstekend gevoel voor persoonlijke nuancering’. ‘Dat maakt haar theatrale presentatie altijd overtuigend, integer en zonder overbodig uiterlijk vertoon.’

De jaarlijkse Aanmoedigingsprijs ging dit jaar naar Fay van Baar, opgeleid aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en sinds drie jaar verbonden aan NDT 2, de jongerengroep van het Nederlands Dans Theater. De jury van het Dansersfonds hoopt dat zij in de toekomst de getoonde veelzijdigheid van haar talent verder zal ontwikkelen en daartoe ook alle kansen krijgt.

De Dansersfondsprijzen zijn de langst bestaande Nederlandse dansprijzen en zijn ingesteld op initiatief van de oprichters van het Dansersfonds: Alexandra Radius en Han Ebbelaar. Met de oprichting van het fonds in 1979 had het koppel twee doelen voor ogen: het financieel ondersteunen van dansers die om leeftijdsredenen of vanwege hardnekkige blessures hun danscarrière moeten beëindigen én jong danstalent in staat te stellen zich met behulp van een studiebeurs of geldprijs te toetsen aan internationale dansmaatstaven.

De jury van het Dansersfonds bestond dit jaar uit Han Ebbelaar, Alexandra Radius, Ine Rietstap, Marian Sarstädt en Karin Schnabel.

Foto Francis Sinceretti,Jorge Fatauros